ELS JOCS AFRICANS DE 1965 – 2015

UNA OBLIGADA INTRODUCCIÓ

 

Banderes nacionals africanes
Banderes nacionals africanes

La celebració dels actuals Jocs Africans, no va ser un fet d’avui per demà, sinó tot el contrari, va esdevenir una llarga i complicada trajectòria que al cap d'uns llargs anys, tindria una positiva incidència per a l'esport, no solament en el continent africa, sinó també per a l'asiàtic i fins i tot per a l'europeu i mundial.

 

S'ha de puntualitzar, que tot va començar ala dècada dels anys vint quan el propi ComitéOlímpic Internacional ( CIO ) va intentar organitzar uns Jocs Africans, impulsats pel seu propi president, el francès Pierre de Fredy, Baró de Coubertin tenint previst realitzar-los, entre els anys de 1925 i 1927, pels quals també hi havia dues candidatures preparades, que van ser Alger i Alexandria, però mai es van poder realitzar, segons es va dir, per “problemes tècnics” per no dir polítics o religiosos.

 

Poderoses nacions europees, tenien sota el seu protectorat a molts països africans, i en certa manera, tenien por d'augmentar les seves ànsies independìstes, atès que la seva participació comportava desfilar sota el seu himne i la seva bandera nacional.

 

Pierre de Fredy
Pierre de Fredy

Alger que en principi havia acceptat organitzar-los a l’any 1925, va renunciar a ells, pels mateixos problemes, per la qualcosael CIO va proposar ajornar-los fins a l'any 1927 amb Alexandria com a organitzadora. Però una vegada mes, també pels mateixos “problemes tècnics” la ciutat egípcia va haver de suspendre'ls per falta d'inscripcions, atès que només es van presentar, Egipte i Àfrica del Sud, per la qual cosa van haver d'ajornar-los tot esperant que arribessin millors temps.

 

Davant aquestes dificultats, es va haver de deixar passar el temps, tot esperant una nova oportunitat, que es va presentar, una vegada finalitzada la Segona Guerra Mundial. Va ser en els històrics Jocs Olímpics de Londres de 1948, que van ser una vegada més, el punt de partida per recuperar tota la dinàmica esportiva mundial que hi havia, abans d'esclatar l’esmentat conflicte bèl·lic.

 

Va ser per una iniciativa del politòleg egipci i membre de la Casa Real, Mohamed Taher Pacha, pel seu parentesc, com a nebot del Rei Faruk, i membre tant mateix del Comitè Olímpic Internacional, al qual va proposar l'organització d'uns Jocs del Mediteráni, que podria substituir aquell frustrat projecte dels anys vint.
 

Segons la seva visió, en tractar-se d'un àrea més reduïda, es podrien afegir els països del Sud d'Europa banyats pel nostre mar, per poder compensar l'absència d'alguns països africans, que difícilment podrien accedir, entre altres motius, per la seva manca de recursos econòmics.

 

Es creia que això, podria suposar una eina més fàcil per a l'aproximació de les nacions africanes, i un diàleg més fluït, per a l'enteniment i unió d'aquests països.Aquesta coherència va ser molt ben acollida i acceptada per la comissió del CIO que en una reunió celebrada el 28 d'abril de 1949 a Roma, va proposar que fos la ciutat egípcia d'Alexandria la seu triada, atès que ja havia optat organitzar aquells Jocs Africans en 1929.

 

Davant l'evidència de l'èxit que van tenir aquests Jocs Mediterranis, la idea dels Jocs Africans va continuar molt viva en la ment del Comitè Olímpic Internacional, fins que quaranta anys més tard d'aquell llunyà projecte, van poder constatar que aquell somni no era una quimera, sinó una autèntica realitat.

 

La primera aparició va tenir efecte a la ciutat congolesa de Brazzaville l'any 1965, sent aquesta mateixa ciutat, la que organitzaria l'onzena edició, coincidint amb el “50 Aniversari dels Jocs”, la qual s’està desenvolupant-se, a l'esmentada ciutat entre els dies del 4 al 19 de setembre de 2015.

 

 

Una vegada finalitzats aquests primers Jocs que van ser un èxit total, es constitueix el Consell Superior de l'Esport a Àfrica –CSSA que controla tota l'activitat esportiva d'aquest continent, dotant-li tota la serietat i rigor, que fins llavors, amb prou feines existia.

 

Pot dir-se, que gràcies a la idea d'aquest Jocs, es van poder organitzar els Jocs de laMediterrània, que posteriorment a causa del seu èxit, van obrir les portes de bat a bat, perquè aquest esdeveniment, fos un esdeveniment fitxe al calendari d’esports internacionals.

 

Una vegada més s'ha de recordar, que l'esport va vèncer a la política amb la constància que aquell primitiu i incipient esport rural del continent africà, vetat per tants “problemes tècnics” dels seus propis països, seria amb el pas del temps, un planter d'esportistes per a la majoria de països del món

 

MISCELÀNIES ESPORTIVES

 

Aquesta recopilaciòn es fonamenta amb l'atletisme, però sense oblidar altres esports, que també van tenir les seves anècdotes, que igualment es comenten en aquest històric dels Jocs Africans.

 

Aquestes es van repartir, entre els atletes d'Àfrica equatorial de l'Oest i els de l'Est africà. Si en el primer van destacar els especialistes de velocitat, concursos i llançaments, en la part oriental, on se situen les altes planícies, ho feien els corredors de mig fons i gran fons.

 

El keniata Kipchoge Keino
El keniata Kipchoge Keino

Uns noms a retenir en la primera edició, van ser els atletes de Kenya, Wilson Kiprugut, doble medalla d'or en 400 i 800 metres llisos i el seu compatriota Kipchoge Keino, igualment doble guanyador en els 1500 i 5000 metres llisos, considerats a l'altura dels millors especialistes del món, i la punta de llança del que molt aviat arribaria darrere d'ells, procedent de tot el continent africà.

 

En aquesta edició no es va disputar la prova de marató, sent substituïda per la mitja marató, resultant guanyadors en homes, el eritreu Zersenay Tadese amb un temps de 1h.03:11. mentre per a les dones ho feia l'atleta etíop Mamitu Deska, amb una marca de 1h.12:42. Ambdues proves es van celebrar el 17 de setembre de 2015.

 

La República de Sud-àfrica, que va ser expulsada del moviment olímpic l'any 1964, pel tema del “Apartheid ”, deixant d’assistir a aquests Jocs, fins a l'any 1991 a la ciutat d'Harare-Zimbabwe, una vegada solucionats els seus problemes polítics, que tant de repercussió van tenir al món.

 

Un altre país que va aconseguir participar en els Jocs, va ser la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD). per una decisió unànime de la “Associació de Comitès Olímpics Nacionals d'ÀfricaACNO, impedint alhora, la participació del Marroc, per vulneració dels drets humans del poble sahrauí.Amb aquesta decisió, que va coincidir amb el “50èAniversari d'aquests Jocs” la (RASD) deixa de ser l'únic país absent al continent africà, en el si del seu Comitè Olímpic.

Aquesta competició, gairebé desconeguda a Europa i al món, és en canvi en el continent africà, un extraordinari esdeveniment d'alt nivell, tant de participació com de registres per al seu esport. Si en els primers Jocs de Brazzaville -1965, va haver una presència de 2500 esportistes representant a 29 països, en els últims celebrats a Brazzaville-2015, aquestes mateixes estadístiques ens diuen, que es van arribar a més de 8000 participants en representació de 49 nacions.

 

En el còmput de medalles aconseguides, va destacar amb gran amplitud, la delegació d'Algèria que va aconseguir un total 761 medalles, desglossades amb 218 d'or, 243 de plata i 300 de bronze.

 

En segona posició es va classificar Angola, amb un total 59 medalles, repartides amb 15 d'or, 17 de plata i 27 de bronze, que parla per si solament, de l'abisme que existia, entre els diferents països africans en aquells temps.

 

El llançador kenià Julius Yego
El llançador kenià Julius Yego

Per primera vegada, els atletes de la part oriental africana, van començar a dominar en proves de llançaments amb registres d'una gran qualitat internacional, com poden ser considerats els llançaments del kenià Julius Yego amb un llançament de 92.72 en javelina, que constitueix la millor marca mundial de l'any 2015, gesta que aconsegueix per primera vegada un llançador africà.

 

Un altre atleta de la part oriental d'Àfrica, és el llançador egipci Mustafá El Gamel, guanyador en llançament de martell amb un tir de 72.92m. Aquest mateix atleta posseeix des de l'any 2014, l'actual rècord africà d'aquesta especialitat, amb una marca de 81.27m. de contrastada qualitat internacional.

 

La inestabilitat constant en aquest continent, segueix fluctuant sempre inesperadament. En la vigília de la final de futbol, que s’havia de disputar avui, entre les seleccions de Senegal i Burkina Faso, va haver-hi en aquest últim país un cop d'estat, que deixa en espera la disputa d'aquesta final. Un fet com aquest va succeir a Bamako en 1999, que va obligar a suspendre aquells Jocs.

 

Cal assenyalar que en aquest 50è Aniversari els organitzadors van decidir facilitar l'entrada lliure a l'estadi, per tots aquells que volguessin veure aquest esdevenimen.

 

ELS MILLORS D’AQUESTS JOCS

 

L’egipci Mustafá El Gamel, guanyador a martell amb un tret de 79.92m L’egipci Ihlbe-Sayed guanyador a javelina amb un tret de 85.37m
L’egipci Mustafá El Gamel, guanyador a martell amb        un tret de 79.92m L’egipci Ihlbe-Sayed guanyador a javelina amb un tret de   amb 85.37m

 

                                                      PAÏSOS ORGANITZADORS DELS JOCS

 

Brazzaville -1965 Bamako- 1969 Lagos- 1973 Argel- 1978
El Cairo- 1991 Harare-1995 Johannesburgo-1999 Abuja-2003
Argel-2007 Maputo-2011 Brazzaville- 2015    

La ciutat de Bamako, va haver de renunciar a organitzarels jocs de 1969 a causa d'un cop militar

 

En les taules que segueixen a continuació, es reflecteixen en primera fila, els guanyadors dels primers Jocs de Brazzaville-1965 mentre en la segona, els que ho van fer en l' última edició a Brazzaville- 2015 . En la tercera, ombrejada en color verd, es mostren als actuals plusmarquistes d'Àfrica amb el nom de les ciutats i l’any, en varen ser assolides.

 

En la primera de les columnes, amb color vermell, apareixen els noms de les ciutats i l'any en què es produeix la primera aparició noves proves, incorporades al calendari de competicions.

 

Però també és veritat, que entre aquest llarg temps existeix un ampli espai en el qual es van produir registres d'alt nivell. Però en aquest cas, la qual cosa es pretén és constatar la diferència que existeix, entre aquells anys de 1965 i els l'actual de 2015 després de 50 anys d'història d'aquests jocs.

 

   TAULA DELS HOMES

100 metres llisos

Brazzavile-1965 Gaoussou Kone 10, 3 CIV 21 -07-1965
Brazzaville-2015 Ben Yousset Meité 10,04 CIV 14-09-2015
Doha-2006 Olusoji A. Fasuba 9, 85 NGR 01-08-2006

 

200 metres llisos

Brazzavile-1965 Gaousson Kone 21,1 CIV 24 07-1965
Brazzaville-2015 Hua Wilfred Koffi 20,42 CIV 17-09-2015
Atlanta-1996 Frank Frederichs 19,68 NAM 01-08-1996

400 metres llisos

Brazzavile-1965 Wilson Kiprugut 46, 9 KEN 22 -07-1965
Brazzaville-2015 Isaac Makwala 44,35 BOT 15-07-2015
Pekín-2015 Wayde van Niekerk 43,48 RSA 26-08-2015

 

800 metres llisos

Brazzavile-1965 Wilson Kiprugut 1:47, 4 KEN 24 -07-1965
Brazzaville-2015 Nigel Amos 1:50,45 BOT 16-07-2015
Londres-2012 David L. Rudisha 1:40,91 KEN 09-08-2012

 

1500 metres llisos

Brazzavile-1965 Kip Keino 3:41, 1 KEN 22 -07-1965
Brazzaville-2015 Mekonen Gebremduin 3:45,73 ETH 14-09-2015
Roma-1998 Hicham El Guerrouj 3:26,00 MAR 14-09-1998

 

5000 metres llisos

Brazzavile-1965 Kip Keino 13:44, 4 KEN 24 -07-1965
Brazzaville-2015 German Molla 13:21,88 ETH 14-09-2015
Hengelo-2004 Kenenisa Bekele 12:37,35 ETH 31-05-2004

 

10000 metres llisos

Lagos-1973 Miruts Yifer 29:04,6 ETH 08 -01-1973
Brazzaville-2015 Tsebelu Zwwude 27:27,19 ETH 15-09-2015
Bruselas-2005 Kenenisa Bekele 26:17,53 ETH 26-08-2005

Mitja Marató

---------------- ------------------ ------- ------- -----------
Brazzaville . 2015 Zersenay Tadesse 1h.03:11 ERI 17-09-2015
Lisboa - 2010 Zersenay Tadesse 58:23 ERI 21.03.2010

Marató

Lagos -1973 Mamo Wolde 2h17:33 ETH 16 -01-1973
Brazzaville - 2015 No es va celebrar ----- ------ -------
Berlín -2014 Dennis Kipruto 2h.02:57 KEN 20-09-2014

 

3000 metres obstacles

Brazzavile-1965 Benjamin Kogo 8:47, 4 KEN 22 -07-1965
Brazzaville-2015 Clemen Kemboi 8:20,31 KEN 13-09-2015
Mónaco-2011 Brimin K. Kipruto 7:53,64 KEN 22-07-2011

 

110 metres tanques

Brazzavile-1965 Folu Erinle 14, 6 NGR 22 -07-1965
Brazzaville-2015 Antonio Alkana 13,32 RSA 14-09-2015
Bruselas-2012 Lehann Fourie 13,24 RSA 07-09-2012

 

400 metres tanques

Brazzavile-1965 Kimaru Songok 51,7 KEN 24 -07-1965
Brazzaville-2015 Abd. La Houlou 48,67 ALG 16-07-2015
Zürich-1991 Samuel Matete 47, 10 ZAM 07-08-1991

 

Salt d’altura

Brazzavile-1965 Samuel Igun 2 . 07 NGR 24 -07-1965
Brazzaville-2015 Kabelo Kgosiemang 2.25 BOT 17-09-2015
Oudtshoorn-2005 Jacques Freitag 2. 38 RSA 05-03-1995

 

Salt amb perxa

Brazzavile-1965 Brou Elloé 4. 15 CIV 24-07-1965
Brazzaville-2015 Hichemkalil Cherabi 5.23 ALG 16-09-2015
Colonia-1995 Okkert Brits 6. 03 RSA 18-08-1995

 

Salt de llargada

Brazzavile-1965 Edward Akika 7. 49 NGR 22 -07-1965
Brazzaville-2015 Samson Idiata 7.83 NGR 17-09-2015
Madrid-2009 Godfrey Khotso 8. 50 RSA 04-07-2009

 

Triple salt

Brazzavile-1965 Samuel Igun 16. 27 NGR 24 -07-1965
Brazzaville-2015 Tosin Oke 17.00 NGR 14-09-2015
Khémisset-2007 Tarik Bouguetaïb 17. 37 MAR 14-07-2007

 

Llançament de pes

Brazzavile-1965 Denis S.Kragbé 16. 32 CIV 21 -07-1965
Brazzaville-2015 Frank Elemba 20.25 CGO 14-09-2015
Eugene-2001 Janus Robberts 21. 97 RSA 02-07-2001

 

Llançament de disc

Brazzavile-1965 Namaco Niaré 51. 20 MLI 22 -07-1965
Brazzaville-2015 Rusell Trucker 60.41 RSA 13-09-2015
Salon du Pro 2002 Frantz Krugger 70. 32 RSA 26-05-2002

 

Llançament de martell

Lagos-1973 Yovan Ochola 50. 64 UGA 10 -01-1973
Brazzaville-2015 Mostafa Al Gamel 72.92 EGY 16-09-2015
Al-Oähirah-2014 Mustafá El Gamel 81. 27 EGY 21-03-2014

 

Llançament de javelina

Brazzavile-1965 Anthony Oyakhire 71. 52 NGR 24 -07-1965
Brazaville-2015 Ihab El-Sayed 85.37 EGY 17-09-2015
Pekín-2015 Julius Yego 92.72 KEN 26-08-2015

 

Decathló

Argel-1978 Mohamed Bensaad 7338 p. ALG 17-07-1978
Brazzaville-2015 Gillaume Thierry 7591 p. MRI 14-09-2015
Pekín-2015 Larbi Bourrada 8461 p. ALG 29-08-2015

 

20km. marxa

Argel-1978 Benamar Kachkouche 1h.39:21 ALG 17-07-1978
Brazzaville-2015 Lebogang Shange 1h.38:43 RSA 15-09-2015
Eisnhüt 1997 Hatem Ghoula 1h.19:02 TUN 10-05-1997

 

Relleus 4 x 100 metres

Brazzavile-1965 Equipo de Senegal 40, 5 SEN 24 -07-1965
Brazzaville-2015 Equipo Costa Mafil 38,93 CIV 15-09-2015
Atenas-1997 Equipo de Nigeria 37, 94 NGR 09-08-1997

 

Relleus 4 x 400 metres

Brazzavile-1965 Equipo de Senegal 3:11, 5 ALG 24 -07-1965
Brazzaville-2015 Equipo de Kenia 3:00,34 KEN 17-09-2015
Sydney-2000 Equipo de Nigeria 2: 58,68 NGR 30-09-2000

 

TAULA DE LES DONES

100metres llisos

Brazzavile-1965 Jumoke Bodunin 12, 4 NGR 19-07-1965
Brazzaville-2015 Marie-Josée Ta Lou 11,02 CIV 14-09-2015
Londres-2013 Blessing Okagbare 10, 79 NGR 27-07-2013

 

200 metres llisos

Lagos- 1973 Alice Anum 23, 88 GHA 14-01-1973
Brazzaville-2015 Marie-Josée Ta Lou 22,57 CIV 17-09-2015
Zürich-1996 M. Ontali Omagbemi 20, 07 NGR 14-08-1996

 

400 metres llisos

Lagos-1973 Tekla Chemabwai 54,06 KEN 11-01-1973
Brazzaville-2015 Kabange Mupopo 50,22 ZAM 15-09-2015
Atlanta-1996 Falilat Ogunkoya 49, 10 NGR 29-07-1996

 

800 metres llisos

Lagos-1973 Christine Anyakun 2:09, 5 UGA 09-01-1973
Brazzaville-2015 Caster Semenya 2:00,97 RSA 14-09-2015
Zürich-2008 Pamela Jelino 1:54, 01 KEN 29-08-2008

 

1500 metres llisos

Lagos-1973 Peace Kesliime 4:38,7 UGA 09-01-193
Brazzaville-2015 Dawit Seyaum 4:16,69 ETH 17-09-2015
Mónaco-2015 Genzebe Dibaba 3: 50, 07 ETH 17-07-2015

5000 metres llisos

El Cairo-1991 Rosé Cheruiyot 15:37, 9 KEN 22-09-1991
Brazzaville-2015 Margaret Chelimo 15:30,15 KEN 13-09-2015
Oslo-2009 Turunesh Dibaba 14:11,15 ETH 06-06-2009

10000 metres llisos

Nairobi-1987 Leat Malot 33:58,15 KEN 04-08-1987
Brazzaville-2015 Alice A. Nawowuna 31:24,18 KEN 16-09-2015
Utrecht-2009 Meselech   Melkamu 29:53,80 ETH 14-06-2009

Marató

Johanesgurg-1999 Hiywot Gizwa 2h.45:38 RSA 19-09-1999
Brazzaville-2015 No es va disputar ------- -------- --------
Londres- 2012 Mary J. Keitany 2h.18:37 KEN 22-04-2012

 

3000 metros obstacles

Argel-2007 Ruht Bosibori 9:31, 99 KEN 12-07-2007
Brzzaville-2015 Sofia Asseta 9:51,30 ETH 15-09-2015
Oslo-2012 Milcah C.Cheywa 9: 07, 14 KEN 07-06-2012

 

100 metres tanques

Lagos-1973 Modupe Oshikoya 14,   28 NGR 16 -01-1973
Brazzaville-2015 A.Oluwatobiloba 13,15 NGR 13-09-2015
Mónaco-1998 Glory Alozie 12, 44 NGR 08-08-1998

 

400 metres tanques

Johanesburgo1999 Mame T. Diouf 55, 69 SEN 16-09-1999
Brazzaville-2015 A. Ogoegbunam 55,86 NGR 17-09-2015
Sevilla-1999 Nezha Bidouane 52, 90 MAR 25-08-1999

 

Salt d’altura

Brazzavile-1965 Amelia Okoli 1. 62 NGR 19-07-1965
Brazzaville-2015 Lissa Labiche 1.91 SEY 14-09-2015
París-2003 Hestrie Cloete 2. 06 RSA 31-08-2003

 

Salt amb perxa

Johannesburg-1999 Rika Erasmus 3. 60 RSA 18-09-1999
B razzaville-2015 Syrine Ebondo 4.10 TUN 14-09-2015
Wesel-2000 Elmarie Gerryts 4. 42 RSA 12-06-2003

 

Salt de Llargada

Brazzavile-1965 Alice Anum 5.63 GHA 20-07-1965
Brazzaville-2015 M.Chinaza Amadi 6.31 NGR 16-09-2015
Atlanta-1996 Chioma Ajunwa 7. 12 NGR 02-08-1996

 

Triple salt

Harare-1995 Rosa Collins Okah 13. 80 NGR 14-09-1995
Brazzaville-2015 Joelle Mbumi 13.75 CMR 13-09-2015
Pekín-2008 F.Mbango Etone 15. 39 CMR 17-08-2008

 

Llançament de pes

Lagos-1973 Evelin Okeke 13. 59 NGR 14-01-1973
Brazzaville-2015 Auriole Dongmo 17.13 CMR 17-09-2015
Walnut-2003 Vivian Chukwuemeka 18. 43 NGR 19-04-2003

 

Llançament de disc

Lagos-1973 Rose Art 41. 06 GHA 16-01-1973
Brazzaville-2015 Claire Uke 54.25 NGR 16-09-2015
Stellbosch-2007 Elizna Naude 64. 87 RSA 02-03-2007

 

Llançament de martell

Johannesburg-1999 Carolina Fournier 58. 83 MRI 17-09-1999
Brazzaville-2015 Laetitia Bambara 66.91 BUR 14-09-2015
Forbach-2014 Amy Séné 69. 70 SEN 25-05-2014

 

Llançament de javelina

Brazzavile-1965 Helena Okwara 40.30 NGR 18-07-1965
Brazzaville-2015 Kelechi Nwanaga 52.70 NGR 15-09-2015
Nueva York-2012 Sunette Viljoen 69. 35 RSA 09-06-2012

 

Heptahló

Nairobi-1987 Yasmina Azzizi 5663 p. ALG 14-08-1987
Brazzaville-2015 Uhunoma Osazuwa 5892 p. NGR 16-09-2015
Götzis-2005 Margaret Simpson 6423 p. GHA 29-05-2005

 

20 km. marxa

Abuya-2003 Estié Viljoen 1h.44:29 RSA 09-10--2003
Brazzaville-2015 Grace Wangiru 1h.38:28 KEN 15-09-2015
Nairobi- 2010 Grace Wanjiru 1h.34:19 KEN 01-08-2010

 

Relleus 4 x 100 metres

Brazzavile-1965 Equip de Nigeria 48,0 NGR 17-07-1965
Brazzaville-2015 Equip de Nigeria 43,10 NGR 15-09-2015
Barcelona-1992 Equip de Nigeria 42, 39 NGR 07-08-1992

 

Relleus 4 x 400 metres

Argel-1978 Equip de Ghana 3:35,55 GHA 18-07-1987
Brazzaville-2015 Equip de Nigeria 3:27,2 NGR 17-09-2015
Atlanta-1996 Equip de Nigeria 3: 21, 04 NGR 03-08-1996

                                             LES MILLORS D’AQUESTS JOCS

 

L’atleta de Zàmbia, Kabange Mupopo Marié-Josée Ta Lou, de Costa de Marfil
L’atleta de Zàmbia, Kabange Mupopo Marié-Josée Ta Lou, de Costa de Marfil

 

ABREVIATURES DE PAÏSOS

 

GHA Ghana, NGR Nigeria, CIV Costa de Marfil, NAM Namibia, KEN Kenia, RSA Sud d’Àfrica, MAR Marroc, ETH Etiopia, ZAMZ ambia, MLI Mali, UGA Uganda, EGY Egipte, ALG Argelia, TUN Tuníssia, SEN Senegal, CMR Camerun, CGO Congo, MRI Mauritania, SEI Seychelles, MIR Mauritania, BFA Burkina Faso, BOT Botswana, BUR Burundi, BEN Beni

 

Fonts d’informació:

Llibres de l’Associació Espanyola d’Estadístics d’Atletisme (AEEA))
Recerca per Internet

Arxius de José María García, President d’ Honor de la (AEEA)
Llibres de la International Athletic Foundation (IAAF)

Apunts del bloc de Paül Martín
Correccions de català per gentilesa d’Anna Martí.
Llistats informàtics de la Real Federació Espanyola d' Atletisme. (RFEA)

Apunts de Wikipedia
Documentació pròpia

 

Setembre de 2015